У суспільстві поширена думка, що каналізація – помийне відро, куди можна змивати все, що завгодно. Насправді ж – це складний комплекс очисних споруд, на виході з яких очищена вода потрапляє у річку. Тому й стоки в мережу водовідведення повинні прийматися певної якості, інакше процес очищення стає більш енерговитратним і вартісним.

Найбільші забрудники стічних вод – це стічні води підприємств, які утворились в процесі господарсько-побутової і виробничої діяльності, які скидаються до каналізаційної мережі міста без попередньої очистки. Водні ресурси використовуються споживачами без належних заходів для попередження їх забруднення. На КП «Житомирводоканал» існує служба інспекції промислового водовідведення та вимірювальна лабораторія поверхневих, зворотніх та стічних вод, працівники яких проводять відбір проб стічних вод споживачів для хімічного аналізу з метою визначення відповідності фактичних концентрацій забруднюючих речовин в стоках споживачів встановленим допустимим концентраціям.



На постійному контролі у нас – якість стічних вод 133 підприємств міста: на 11 підприємствах проби відбираються щомісяця, на усіх інших – раз на квартал, згідно затвердженого графіку лабораторного контролю якості стічних вод промислових підприємств м. Житомира.

Перевірка стічних вод споживачів здійснюється без попереднього повідомлення, в присутності уповноваженого представника споживача. Наступний етап – підписання акту відбору проб, у якому вказано посаду працівника водоканалу і представника підприємства, адресу відбору проб, дату та час забору проби. У разі виявлення у стоках споживачів перевищення тих чи інших показників, протягом 5 днів із вимірювальної лабораторії результати аналізів надходять у службу інспекції промислового водовідведення,  яка їх надає споживачам та розраховує розмір плати за понаднормове перевищення забруднюючих речовин.  Норми гранично-допустимих концентрацій забруднюючих речовин показників якості стічних вод встановлені Правилами приймання стічних вод споживачів у каналізаційну мережу м. Житомира, які затверджені рішенням Житомирської міської ради від 03.07.2019 року № 639. В основі документу – загальнодержавні Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення (Наказ № 316).



Стічні води з понаднормативними концентраціями забруднюючих речовин, зокрема солей важких металів, фосфатів, завислих речовин, ХСК, БСК, створюють додаткове навантаження на утримання ОСК – погіршують доступ кисню до мікроорганізмів в активному мулі, через що вони гинуть. Унаслідок надходження на очисні споруди каналізації стоків неналежної якості підприємство змушене витрачати більше коштів на електроенергію, активний мул тощо. До слова, якість стоків впливає не лише на вартість і тривалість очищення, а й на термін експлуатації колекторів.



КП «Житомирводоканал» радить споживачам, якість стоків яких не відповідає нормативним вимогам, встановлювати локальні очисні споруди, що дозволяють очистити стічні води від забруднень на етапі «виходу» із цих підприємств. До слова, в Житомирі працює кілька екологічно дружніх мийок, обладнаних устаткуванням, яке дає змогу забезпечити якість стоків, що відповідає гранично-допустимим концентраціям. На етапі встановлення локальних очисних споруд – ТОВ «Фірма Естрелла», АТ «Житомирський маслозавод» ТОВ «ОЛДІ-Житомир».