Квартирний лічильник – прилад, призначений для вимірювання кількості спожитої води. Він дозволяє власникам домогосподарств заощаджувати кошти, адже дає змогу самостійно слідкувати за витратами води та регулювати їх у разі необхідності. Проте якими б якісними не були прилади для вимірювання об'єму спожитої води, вони, як і будь-які механізми, з часом зношуються і стають менш точними. Саме тому дуже важливо вчасно виконувати обслуговування та повірку лічильника, адже від його справності залежить правильність нарахувань за спожиті послуги водопостачання.

Закон України "Про метрологію та метрологічну діяльність" зобов'язує громадян раз 4 роки робити повірку індивідуальних лічильників на воду. Усі роботи, пов’язані з періодичною повіркою (демонтаж, монтаж, повірку та пломбування), здійснюються за рахунок власників засобів вимірювальної техніки.

Про те, що прийшов час провести повірки індивідуального лічильника, КП «Житомирводоканал» повідомляє своїх абонентів, надсилаючи їм повідомлення. Отримавши такий лист, споживач повинен звернутися до загального відділу КП “Житомирводоканал” (вул. Чуднівська, 120) або зателефонувати за одним з телефонів, які вказані в квитанції на оплату послуг. Споживач разом із працівником водоканалу обирають дату проведення процесу повірки лічильника.

Повірку лічильника можна замовити:
1. ДП “Житомирстандартметрологія” (демонтаж, монтаж самостійно проводить споживач після зняття пломби представником КП “Житомирводоканал). Замовити повірку лічильника можна, зателефонувавши за номерами: 42-47-21, 42-47-23.
2. КП “Житомирводоканал” (послуга включає демонтаж, монтаж, повірку та пломбування). Замовити повірку лічильника можна, зателефонувавши за номерами: 
550-552, 093 390 59 06, 067 411 25 91.
2. ТОВ “Еталон АСП” (послуга проводиться без демонтажу приладу обліку холодної води). Замовити повірку лічильника можна, зателефонувавши за номерами:
 0 800 75 09 03, 097 469 22 82.

Якщо власник домогосподарства відмовляється проводити повірку лічильника, то нарахування за послуги водопостачання йому буде здійснюватися відповідно до п.4 ч.3 ст.10 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", тобто згідно із показниками загальнобудинкового лічильника, пропорційно до кількості осіб, зареєстрованих у помешканні.