У вівторок, 8 листопада, ми розпочинаємо перекладку аварійної ділянки північного магістрального трубопроводу. В результаті тривалої експлуатації без капітального ремонту водовід піддавався корозії, що призводило до вторинного забруднення води, яка транспортується мережею, та до її значних втрат.

Ділянка, яка реконструюватиметься, є надзвичайно вразливою - на ній постійно трапляються аварійні ситуації, що спричиняють довготривалі відключення великої кількості абонентів. "Латання" труби не дає змогу вирішити проблему комплексно. Наразі проведено підготовчі роботи для прокладання нового водогону.



Серед головних переваг проведення санації водопровідної мережі - вода кращої якості та стабільне та безаварійне водопостачання. Термін експлуатації нових поліетиленових трубопроводів - 50 років, в той час як сталевих - не більше 30.

Заміна останнього відрізку північного водогону викличе певні перебої з водопостачанням у центрі міста. Зниження тиску відчуватиметься на верхніх поверхах будинків. «Будуть незначні перебої з водопостачанням. Для того, щоб їх мінімізувати ми розробили новий графік роботи насосних станцій. Додатково зроблено дві перетинки водопровідних мереж для підсилення. Але ми прогнозуємо, що будуть перебої, тому просимо мешканців віднестися до цього з розумінням. Ми плануємо до кінця грудня закінчити цю ділянку роботи. І вже з нового року відновити цілодобове, якісне водопостачання», — сказав директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик.



Задля мінімізації незручностей, спричинених виводом із експлуатації ділянки магістрального трубопроводу, яка замінюватиметься, було прокладено дві байпасні лінії, кожна із яких діаметром 315 мм. Протягом усього часу тривання робіт житомиряни,які проживають у центральній частині міста, забезпечуватимуться водопостачанням цими "гілками".



На час санації трубопроводу мешканці центральної частини міста можуть відчувати знижений тиск подачі води. Після введення в експлуатацію частини прокладеного трубопроводу (наприкінці грудня), тиск подачі води стабілізується. Загалом роботи із реконструкції північного магістрального трубопроводу триватимуть до кінця зими 2023 року.