До 50 тонн твердих відходів щомісяця викидають житомиряни й мешканці навколишніх сіл в міську каналізацію. Люди часто використовують унітаз замість смітника, викидаючи туди все без розбору. Це призводить до засмічення каналізаційних мереж, закупорювань труб і до виникнення аварійних ситуацій.

Щоденно разом з нечистотами із житлових будинків і підприємств каналізаційними мережами міста рухаються тонни побутового сміття. До унітазу потрапляють ганчірки, памперси, засоби особистої гігієни, зіпсовані овочі та фрукти, пакети, залишки їжі, будівельне сміття. Влітку люди масово викидають кісточки від вишні, черешні, кавунів, які руйнують решітки, що повинні затримувати великогабаритні відходи. У каналізації можна знайти і досить несподівані речі – від мертвих тварин до перехідників та цеглин.
 
Просте правило, яке допоможе нам зберегти обладнання, що є власністю усією громади, від поломок; каналізаційні колодязі – від засмічення; мешканців першого поверху – від підтоплення нечистотами, а підвали та вулиці – від каналізаційних витоків: у каналізацію мають потрапляти стічні води та фекалії; усі інші відходи необхідно викидати у смітник!

Лише за І півріччя працівники відділу з експлуатації каналізаційних мереж прочистили 3 271 колодязь, усунули 4 333 затори та промили 41 691 м/п каналізаційних мереж!