Північний магістральний трубопровід, який транспортує воду до 54% домоволодінь міста, повністю вийшов з ладу, тому від початку травня у Житомирі проводяться роботи з прокладання нового трубопроводу, через що у центральній частині міста у кількох десятків будинків низький тиск води.

Проте роботи не завершені, а відновити нормальний тиск води житомирянам зможуть через місяць.

«Зараз ми знаходимося на реконструкції Північного магістрального трубопроводу. На сьогодні з 750 метрів нам залишилося виконати 150 метрів трубою з поліетилену і 200 метрів з трубою зі скловолокна. Ці роботи, які ми планували, скоріш за все, будуть тривати до кінця липня або до початку серпня, нам потрібен цей додатковий час», - сказав директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.
 
 
На терміни робіт вплинули війна, містяни та погода, пояснює директор КП«Житомирводоканал».

«Під час військових дій у країні була і залишається велика криза з паливом. Відсутність палива у Житомирі не дозволила працювати нашим підрядникам на повну потужність, у зв'язку з цим виникла певна затримка. Також під час укладання проводу зі скловолокна, а ми його прокладаємо поруч зі старим трубопроводом, у нас були непередбачені перешкоди. Тобто, це трубопроводи, кабельні лінії, які не були зафіксовані під час топозйомки і не нанесені на карти, тобто проєктувальник їх не бачив. Це не погоджена діяльність мешканців, тому кожного разу доводилося вирішувати ці питання з мешканцями - це також призвело до певних труднощів. Впливають на роботу з цими трубопроводами зливи, тому що укладення нового трубопроводу має відбуватися лише у сухий котлован, з цим також виникали певні труднощі», - пояснює Андрій Нікітін.

За словами Андрія Нікітіна, на підприємстві розуміють, що зараз літо, спека, проте ці роботи не можна перенести, адже старий трубопровід не може транспортувати воду, тому місту потрібен новий.

«На сьогодні, з міста виїхала певна кількість людей, близько 30% населення і водоспоживання у місті зменшилося, і навантаження на наші трубопроводи зменшилося, частково не працює промисловість. Ми розуміємо, коли зі зменшенням військових дій, зменшенням загрози люди почнуть інтенсивніше повертатися, підприємства почнуть працювати, тому відтерміновувати, переносити на будь-який час також ризиковано. Ми усвідомлено йдемо на ці кроки, розуміючи, що від цього зараз буде важко нашим мешканцям, але таке рішення, можливо, хтось інший не прийме, бо це викликає обурення. Зважившись на це рішення розуміємо, що від наступних поколінь прийде більше розуміння, ніж від людей, які страждають від відсутності води, особливо у таку спеку. Так, це не популярно, але це важливо і лише це може змінити ситуацію з нашою водою на краще», - зазначив директор водоканалу.

У деяких мешканців багатоповерхівок, де знижено тиск подачі води, вдень її зовсім може не бути. Директор водоканалу каже: це пов'язано з інтенсивним використанням води для поливу, тому радить житомирянам роботи це у вечірній час.

«Ми помітили, що під час цієї спеки з 44 тисяч метрів кубічних на добу подачі води, у нас кількість зросла на 51, 5. Ми розуміємо, що весь цей об'єм йде на поливи, і саме цього об'єму не вистачає мешканцям 4-5 поверхів і вище. Проте, як тільки у нас припиняється пікове навантаження, це відбувається приблизно о 22-23 годині, тиск нормалізується і є можливість помитися, прати, вмикаються колонки й на вищих поверхах. Незручно, але вода є, це треба пережити й зрозуміти – це є необхідність. Звертаємося до мешканців, щоб вони принаймні перенесли час поливу на нічні години, вечірні, пізніше ніж 23 година – це дозволить мешканцям, принаймні одного будинку, отримувати тиск вище. У нас є яскраві приклади, коли мешканці будинку страждають на відсутність тиску через те, що перший, другий поверх займається у цей час поливом», - сказав Андрій Нікітін.

Також містянам нагадують, що краще встановити лічильники, аби дійсно платити за ту кількість води, яку вони спожили.

«Певною мірою перерахунок вже зроблений. Хочу нагадати, що щомісяця ми на 27% менше виставляємо мешканцям, які не мають лічильник. З іншого боку, згідно з законодавством України, не мати лічильник заборонено. Хочу нагадати мешканцям, що не складно встановити лічильник, це не величезні кошти, ви будете витрачати менше коштів від норми, якщо будете користуватися лічильником», - говорить директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Наостанок, директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін зазначив, що кілька років тому були проведені роботи з реконструкції Південного магістрального трубопроводу, тоді у людей також був низький тиск вони, проте зараз води отримати чистішу воду та мають нормальний тиск:

«Крім того, що суттєво підвищується тиск, особливо це стосується промислової зони, де тиск виріс на 1 атмосферу, повністю зникло питання про нестачу тиску. Разом з цим люди отримали чистішу воду, уникло повторне забруднення від старих трубопроводів», - наголосив директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Нагадаємо, 4 травня пресслужба КП «Житомирводоканал» повідомила, що північний магістральний трубопровід повністю вийшов з ладу і його потрібно відновлювати, тому у Житомирі протягом 9 тижнів буде знижено тиск подачі води до кількох десятків будинків.