Однією з головних проблем усіх українських водоканалів є велика кількість поривів, яка зумовлює вторинне псування води. Основна причина витоків на водогоні — надмірна зношеність мереж водопостачання. За оцінками фахівців, аварійність на трубопроводах України щороку зростає. Понад 35% мереж водопостачання України є ветхими, тобто зношеними більше, ніж на 90%.
 
Ступінь зношеності водопровідних мереж у Житомирі становить 64%. Тому щодня на порядку денному відділу із обслуговування водопровідних мереж КП «Житомирводоканал» – ліквідація аварійних ситуацій на водогоні. Так, у минулому році працівники водоканалу ліквідували 653 витоки на водогоні міста.

КП “Житомирводоканал” вирішує цю проблему комплексно, замінюючи старі водопровідні мережі, більшість із яких давно відпрацювали термін експлуатації, на нові. 



У рамках реалізації проєкту «Розвиток міської інфраструктури-2» за кредитні кошти Світового банку за 2,5 роки було здійснено заміну 10 км аварійних магістральних мереж водопостачання, зокрема й 7 дюкерних переходів, тобто трубопроводів, прокладених по дну річок Тетерева та Кам’янки, на яких підприємство зазнавало найбільших втрат води. 



 Водночас водоканал замінює аварійні мережі власними силами та коштами, щороку перекладаючи близько 4 – 5 км трубопроводів.
Робота будь-якої трубопровідної системи неможлива без спеціальної арматури, що регулює процес. Елементи арматури, як і трубопроводу, з часом також виходять з ладу. Задля безперебійного функціонування водопровідної системи фахівці водоканалу здійснюють технічне обслуговування та заміну запірної арматури. Так, лише за минулий рік фахівці водоканалу замінили 124 засувки, які вже не виконували свого безпосереднього призначення.



Реконструкція водогону дозволяє вирішити кілька важливих для громади проблем: зменшення втрат води, покращення її якості та уникнення повторного забруднення в трубопроводах, зниження кількості аварійних ситуацій на водогоні. У найближчій перспективі підприємство планує перекласти ще 400 м північного магістрального трубопроводу, який служить місту вже понад 40 років.