Вода у кранах житомирян абсолютно безпечна з епідемологічної точки зору. Додаткові заходи з очищення і знезараження питної води у зв’язку з запровадженням карантину НЕ ПОТРІБНІ.

Відповідно до інформації Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) стосовно питної води, коронавірус COVID-19 у воді не живе та легко піддається окисленню https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-waste-management-for-covid-19 . Дезінфекція на етапі водопідготовки знищує будь-які віруси.

Водопровідна вода з легким запахом хлору – це гарантовано безпечна вода! Якщо вам не подобається запах і присмак хлору, його легко можна позбутись, якщо набрати воду в певну ємність і дати їй трошки відстоятись або за допомогою побутових фільтрів. В якості запобіжних заходів проти вірусу COVID-19 кип'ятити воду не потрібно.

В лабораторіях Житомирводоканалу ми прискіпливо вивчаємо кожну пробу води, які щоденно відбираються на виході з наших водопровідних станцій. Ми цілодобово дбаємо, щоб у своїх домівках житомиряни мали безпечну воду.

Чи треба купувати бутильовану воду або зберігати питну воду про запас?

Наразі немає жодних підстав думати, що запровадження карантинних заходів у місті хоч якимось чином вплине на постачання води в домівки житомирян. Житомирводоканал продовжує готувати безпечну питну воду 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Чи можна безпечно вживати воду з автоцистерн Житомирвоканалу?

Питна вода з автоцистерн Житомирводоканалу, яку ми подаємо до будинків, що тимчасово відключені від водопостачання через аварійні ситуації, абсолютно безпечна і придатна для пиття та приготування їжі. Усі автоцистерни регулярно проходять належну обробку та дезінфекцію.

Чи можна заразитися COVID-19 через стічні води чи каналізацію?

ВООЗ зазначає, що “на сьогодні немає жодних доказів того, що вірус COVID-19 передається через каналізаційні системи, з очищенням стічних вод або без них”.

Таку ж позицію озвучив Федеральний інститут безпеки та гігієни праці Німеччини (BauA): “Передача віруса COVID-19 через каналізаційні мережі малоймовірна, адже основним джерелом передачі є повітряно-крапельний шлях через дихальні шляхи або через руки, що контактують зі слизовою оболонкою носа, рота чи кон’юнктиви”.

Наші очисні споруди каналізації працюють у штатному режимі з дотриманням умов гігієни та техніки безпеки праці.