Що таке абонентська плата за послуги централізованого водопостачання та водовідведення?

Плата за абонентське обслуговування - платіж, який споживач оплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги.

У зв’язку з прийняттям Закону України від 03.12.2020 №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» та керуючись нормами ч. 5 ст. 13 вказаного Закону, ст. ст. 633, 634 Цивільного Кодексу України, 31.05.2021 року, на офіційному веб-сайті КП "Житомирводоканал" опубліковано публічну пропозицію (оферту) про укладення публічного індивідуального договору приєднання про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для споживачів.

Такий договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів, з дня опублікування тексту договору на веб-сайті КП "Житомирводоканал" (дата опублікування - 01.03.2022 р.), співвласники багатоквартирного будинку не оскаржили та не прийняли рішення про вибір іншої моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з КП "Житомирводоканал".

В індивідуальних договорах наявна абонентська плата. Це передбачено частиною 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Зокрема, абонентська плата включає такі витрати:

• з укладенням договору про надання комунальної послуги;
• зі здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;
• із нарахуванням та стягненням плати за спожиті послуги;
• з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача);
• а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Звертаємо вашу увагу на те, що з 1 квітня абоненти КП "Житомирводоканал" сплачуватимуть за абонентське обслуговування.

Для споживачів, які отримують послугу централізованого водопостачання та водовідведення, загальний розмір плати за абонентське обслуговування становитиме:

- за відсутності вузлів комерційного обліку - 21,62 грн;
- у разі наявності вузлів комерційного обліку - 23,53 грн.