Працівники комунальних підприємств Житомира почали виготовляти печі-буржуйки для військовослужбовців. У планах – зробити пів тисячі таких печей. У якості матеріалу використовують вторинну сировину – газові балони та металеві труби.

У Житомирській міській раді отримали замовлення від військових частин на виготовлення 500 таких буржуйок. Щоб виконати завдання у найкоротші терміни, задіяли всі комунальні підприємства міста, професійно-технічні ліцеї та волонтерів.

"Буржуйки будуть потрібні хлопцям на передову, а ще – нашій територіальній обороні, яка охороняє, у тому числі, і кордон з Білоруссю. Потрібні вони на блок-постах і ще резерв буде створений у місті", – каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.
 
"Треба, щоб вона не диміла, щоб була ціла, щоб добра була тяга і щоб хлопцям тепло було на передовій. Так робимо, щоб можна було щось поставити, нагріти, висушити. Вже як хлопці кажуть, ми і сушки робимо", – розповідає працівник підприємства Дмитро Зіновчук.
 
Такі "буржуйки" зварюють для великих окопів та наметів. Пічка із товстостінних труб тримає тепло до шести-семи годин.

"Окрім того, що буржуйка грітиме приміщення та обігріватиме людей за рахунок того, що туди заливається вода, цю теплу воду також можна використовувати, щоб помитися та випрати речі", – пояснює працівник підприємства Микола Михайловський. – Це свого роду бойлер. Ще наварюється спеціальний каркас, щоб можна було повісити речі. Каркас висовується".


 
На цьому підприємстві зварюють пічки кількох видів залежно від їхнього призначення. Для виготовлення однієї печі використовують металеві труби кількох діаметрів.

"Сировину ми використовуємо свою – ту, що вже була у вжитку. Це ті матеріали, які не можна використати безпосередньо у технології. Це наша вторинна сировина. Ми виготовили вже близько 30 таких буржуйок", – говорить технічний директор підприємства Сергій Єрьомін.

За словами Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, першу партію буржуйок цього тижня вже відвезли на передову.

Джерело: Суспільне