Молодий, амбітний, перспективний головний енергетик КП "Житомирводоканал" Петро Квадрович, який працював у різних галузях енергетики, на багатьох підприємствах, стверджує, що саме на нашому він отримав можливість працювати із надпотужним обладнанням, із найцікавішими особистостями, у атмосфері постійного особистісного зростання.

“На підприємстві я працюю головним енергетиком з 1-го листопада 2016 року. Головний енергетик відповідає за електрогосподарство усього підприємства і за підбір персоналу, який обслуговує електрообладнання усіх об'єктів. У моєму прямому підпорядкуванні 12 чоловік, в оперативному — близько 50”.

“Водоканал з кожним роком стає все більш енергоефективним підприємством. Ми ведемо два напрямки цієї діяльності. Перший — це заміна старого обладнання, а другий — оптимізація роботи наявного обладнання, тобто вибір режимів та часу роботи обладнання, що дозволяє забезпечити ефективність та максимальний коєфіцієнт його корисної дії. Нашим найбільшим успіхом в енергоефективному поступі є встановлення частотних перетворювачів у машинному залі №2 НСВ другого підйому. Вони дозволяють економити нам близько 7 тис. кВт/год на добу. Були періоди, коли ми споживали 23-24 тис. кВт/год на добу, а зараз — 16 тис кВт/год. Оптимізація обладнання — це заслуга і колективу, і керівництва підприємства, і відділу головного енергетика. Скажімо, для підвищення ефективності роботи насосного обладнання було змінено принцип подачі води з першого підйому на другий (від ред. - від території водозабору, що знаходиться у Відсічному, до станції очищення води, що знаходиться на вулиці Чуднівська). Над тим, щоб насоси працювали максимально ефективно, працював цех водоводу, начальником якого є Володимир Івченко. Це дозволило нам досягти значної економії електроенергії на першому підйомі.

Зараз підприємство оновлюється на усіх “фронтах”. Безперечно, і модернізація очисних споруд каналізації, і реконструкція очисних споруд води, завдяки тому, що там буде встановлено нове обладнання, дозволить нам стати ще більш енергоефективними. Заміна трубопроводів також дозволить нам економити електроенергію, адже чим менші втрати води унаслідок пошкодження трубопроводів — тим менше електроенергії буде витрачено на транспортування води. Проте найбільшої економії ми досягнемо тоді, коли виведемо з ескплуатації ОСК-1 (від ред. - очисні споруди каналізації №1), увівши в роботу нові очисні споруди каналізації №2”.

Багато років тому я намагався влаштуватися на водоканал електриком. Коли я прийшов на співбесіду, то піддався критиці з приводу молодого віку та професійної придатності, хоча на той час уже працював з досить складним та новітнім обладнанням. Тому, зваживши всі “за” і “проти”, вирішив не іти на цю роботу. Після цього я отримав освіту інженера-енергетика, набув досвіду та навичок (працював у різних галузях енергетики, навіть в компанії, яка продавала електроенергію, вироблену на гідроелектростанції), і коли чотири роки тому мені запропонували працювати на водоканалі, для мене це стало знаково: хоча в той час у мене були ще дві цікаві пропозиції з вищою заробітною платнею і привабливими умовами роботи, але я пішов працювати саме сюди, бо мене надихало те, що я буду працювати головним енергетиком на підприємстві, на яке свого часу мене не взяли електриком”.

Коли я прийшов працювати на водоканал, то відкрив для себе багато, як і з професійної точки зору (з таким мегапотужним електрообладнанням, яке є на водоканалі, я не працював раніше ніде), так і з особистісної — такого атмосферного колективу у мене ще не було”.


“Наше підприємство надає важливу для кожного професіонала перевагу — це можливість професійного зростання: наші працівники постійно беруть участь у різноманітних виставках, семінарах, лекціях, що дозволяє підвищити кваліфікацію, познайомитись з новітнім обладнанням та людьми, з якими в майбутньому можна співпрацювати в напрямку розвитку підприємства та впровадження нових технологій — це надихає. Дуже подобається те, що водоканал бере участь у різноманітних спартакіадах та змаганнях. Коли я прийшов сюди працювати — почав грати у футбол: кілька років тому потрібно було їхати в Хмельницький на матч, але бракувало людей і мені запропонували долучитися до команди — відтоді я у її складі. Упродовж останніх років Асоціація “Укрводоканалекологія” організовувала чемпіонати з міні-футболу, де змагались команди підприємств водопровідно-каналізаційної галузі України — ми  також брали участь у них. У нас є своя команда, двічі на тиждень ми зустрічаємось на тренуваннях. Цього тижня ми братимемо участь у міні-турнірі з футболу між комунальними підприємствами нашого міста”.

“У нас у відділі росте лимонне дерево, яке дісталось мені в спадок, за яким ми доглядаємо і яке нас радує. Іноді родить до 7 плодів одночасно, окремі з них мають вагу 600 грамів. Воно стало символом відділу головного енергетика”.


Сім’я для мене — це основа, це найдорожче, що є в житті людини, і я її дуже ціную. Вона у мене велика і весела. У мене троє дітей. Старший і найвідповідальніший - син Нікіта. Він і захисник, і “заспокоювач”. для двох менших сестер. Доньок звати Вікуля і Настенька. Найбільш бешкетна, звісно, найменша. Зараз їй 5 років, вона   - безмежний заряд енергії. У шлюбі я ось уже 12 років. Хоча зустрічатися із дружиною почав ще у далекому 2000 році, тому на цей Новий рік святкуватимемо 21 рік від дня знайомства”.