На очисних спорудах каналізації  з'явилось нове сучасне обладнання відомих європейських брендів. Наразі доставлені гребельні решітки, класифікатори піску, скребковий міст та декантери. На пісколовках вже встановлено шиберні засувки. 

"В стічних водах міститься велика кількість піску, жирових домішок та інших дрібних важких мінеральних частинок, які необхідно виокремлювати. Саме це завдання і виконують пісколовки - пісок осідає на дно, а жирові домішки піднімаються вгору. Це все затримується і далі відправляється в будівлю решіток" - розповідає інженер ОСК-2 Яків Розенцвайг.

Нове обладнанння, виготовлене за кращими німецькими та італійськими стандартами, дозволить повністю очистити важкі забруднення та видалити фосфати та азоти. Після завершення реконструкції більшість процесів будуть виконуватись в автоматичному режимі. 

"Вже встановлено класифікатори піску, барабанне сито для домішок, шнековий ущільнювач. Ми вже отримали центрифуги та насосне обладнання італійського виробництва для будівлі механічного зневоднення. На решітках, куди надходять стоки, всі крупні відходи, розміром більше 5 мм, затримуються. Далі грабельками все це піднімається та транспортується в спеціальні контейнери, а вода відправляється на подальшу очистку. Решітки, пісколовки та первинні відстійники - це так звана механічна очитска" - каже Яків Лазаревич.

Вдосконалення системи водопостачання та водовідведення реалізовується за кредитні кошти, надані Світовим банком. 

"На реконструкцію очисних споруд каналізації нам виділили 14 млн євро, і ще додатково 3,5 млн євро на реконструкцію колектору, який з'днує ГКНС та очисні споруди каналізації. Дасть Бог, влітку виконаємо роботи з модернізації цього колектору"- зазначають на водоканалі.

Навесні - влітку 2022 року планується запуск обладнання в тестовому режимі.