Розподіл обсягів комунальних послуг регламентує ст. 10, 11 Закону України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”.

Відповідно до їх положень, нарахування за послуги централізованого водопостачання та водовідведення відбуваються залежно від наявності квартирних лічильників або загальнобудинкового приладу обліку води.

Закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” передбачає, що власники квартир повинні заплатити за увесь обсяг води, який надійшов до їхнього будинку та підтверджений показниками комерційного вузла обліку.

Показники загальнобудинкового лічильника мають дорівнювати сумі усіх індивідуальних лічильників, які встановлено у споживачів будинку та сумі нарахувань за нормами споживання та кількості мешканців, споживачів, що не мають вузлів обліку води.

Якщо у помешканні є квартирні лічильники, то нарахування за використані послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведеня відбуваються на підставі переданих споживачем даних, тобто різниця між поточними та попередніми показаннями множиться на тариф, що вказаний у рахунку-повідомленні.

Для можливості сплати лише за спожите – лічильники обов’язково мають бути справними, повіреними та опломбованими.

Передавати показники потрібно з 10-го до 30 (31) числа кожного місяцяЗвертаємо Вашу увагу на те, що у випадку, якщо Ви маєте індивідуальний прилад обліку, але не передали показники, то розрахунки будуть здійснюватись згідно із середнім споживанням за попередні 12 місяців.

У разі відсутності квартирних лічильників, нарахування проводяться відповідно до показників вузла комерційного обліку води. Від показників будинкового лічильника віднімається сума показників квартирних лічильників та лічильників ФОПів, а отримана різниця розподіляється між споживачами, в квартирах яких не встановлено індивідуальний лічильник, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами централізованого водопостачання.

У разі відсутності у квартирі споживача індивідуального лічильника та вузла комерційного обліку води, встановленого у будівлі, її частині (під'їзді) нарахування проводяться за нормами споживання, затвердженими рішенням ВК “ЖМР” № 772 від 21.10.2010 р. “Про затвердження середніх норм витрат та відпуску води абонентам КП “Житомирводоканал”.

КП “Житомирводоканал” рекомендує споживачам встановлювати індивідуальні лічильники води, адже це допоможе контролювати обсяг спожитої води і дозволить зекономити власні гроші.