Робоча група з викликів у сфері охорони навколишнього середовища Навчальної мережі міст з інтегрованого міського розвитку завітала до нас на підприємство, аби ознайомитися із впроваджуваними у ході реконструкції очисних споруд каналізації рішеннями і технологіями, що дозволять покращити навколишнє середовище та сприяти його розвитку.

Директор КП “Житомирводоканал” Андрій Нікітін ознайомив учасників заходу із особливостями проходження та контролювання процедури оцінки впливу на довкілля, яка є передумовою початку реконструкції важливих для міста об’єктів.


Начальник цеху очисних споруд каналізації Сергій Сівко розповів учасникам делегації про особливості технології очищення стоків від азоту і фосфору, яка буде впроваджена після модернізації очисних, та про роль і функції кожного із модернізованих об’єктів.

На очисні споруди міста надходить до 60 тисяч м3 стоків на добу. Майданчик, який функціонує безпосередньо у місті, приймає 2/3 стічних вод, майданчик, що знаходиться поза Житомиром, - 1/3 усього об'єму.


За кредитні кошти Світового банку Житомир реалізовує дуже важливий екологічний проєкт — модернізує очисні споруди за межами міста, що дозволить закрити ОСК-1, які знаходяться в середмісті. Будівельний процес триватиме 3 роки. Весь об’єкт будується за німецьким стандартом, який, на відміну від нашого українського стандарту, чітко вказує, як і на якому етапі нам позбутися від забруднюючих речовин, особливо від фосфору та азоту, від яких страждають наші водойми.

Будівництво високотехнологічних ОСК є важливим для міста екологічним і економічним проєктом, адже впровадження нової технології очищення стоків дозволить якісно очищати стічні води, знижуючи концентрацію шкідливих домішок до безпечних показників, а також дасть змогу зекономити кошти на утримання додаткового майданчику очисних споруд каналізації. Потужність реконструйованих очисних споруд каналізації становитиме 60 тисяч м3 на добу. Замість двох споруд з’явиться один сучасний, високотехнологічний та ефективний комплекс, побудований за європейськими стандартами.


Після введення в експлуатацію модернізованого об’єкту співробітникам більше не доведеться використовувати підручні засоби задля того, щоб очистити решітки від сміття. Система буде повністю автоматизованою за рахунок встановлення за решітками ущільнювача і барабанних сит для піску. Також лаборанти зможуть значно швидше отримувати результати проб на азот, кисень та інші показники – достатньо натиснути на відповідну кнопку датчику і на дисплеї з’явиться інформація щодо рівня речовин, які містяться в рідині.

На очисних спорудах каналізації планується встановлення спеціальних ємностей, які дозволять осушувати мул, що буде використовуватися в якості мінеральних добрив.

Наразі Житомир є чи єдиним містом в Україні, де будуються очисні споруди такого високого рівня.