В Україні з року в рік посилюється кризовий стан водокористування, катастрофічний екологічний стан водойм посилюється низкою проблем – від кліматичних змін до нераціонального використання водних ресурсів. Стан поверхневих водойм безпосередньо впливає на процес водопідготовки. Через різке погіршення якості води у водоймах та унаслідок відсутності фінансування на модернізацію очисних споруд води,  дедалі складніше доводити  показники безпечності   та   якості   питної   води  до  рівнів  гігієнічних нормативів.

Працівники водоканалів змушені шукати шляхи виходу із ситуації та оптимізовувати технології водопостачання відповідно до наявних умов та матеріально-технічної бази.

22 лютого до нас на підприємство завітали фахівці КП «Нікопольводоканал» з метою обговорення існуючих проблем у водопідготовці. Аюпова Ірина, інженер-технолог нікопольського водоканалу, розповіла про стан водосховища та труднощі, які виникають під час очищення води: «Водозабір у нас поверхневий — з Каховського водосховища. Річка цвіте, каламутність значно перевищує гранично допустимі норми. Зміни клімату та вплив людської діяльності на водойми зумовили стрімкий розвиток синьо-зелених водоростей від сотень тисяч до мільйонів. Водосховище замулене – воно не очищалось уже багато років».



Інженер цеху водоводу Тамара Ступакова розповіла про технологію водопідготовки, яку використовують наразі на КП «Житомирводоканал», та ту, яка буде впроваджена після модернізації очисних споруд води. Суть технології – у заміні традиційного хлору на діоксид хлору та використання ламельного освітлювача, який дозволяє очищувати воду з поверхневих джерел, річок та озер, що перебувають у вкрай поганому стані. Органолептичні характеристики води покращуються за допомогою активованого вугілля, який на сьогодні є чи не єдиним реагентом, який сорбує неприємний смак і запах води.



Міська влада Нікополя за бюджетні кошти ініціює проєкт реконструкції очисних споруд води. Наразі на підприємстві вирішують, що доцільніше: реконструювати вже існуючі споруди чи побудувати нові. Враховуючи матеріально-технічні ресурси КП «Нікопольводоканал», Тамара Ступакова запропонувала три варіанти покращення технології очищення води, один із яких застосовується наразі і на нашому підприємстві: після етапу проходження води через контактні освітлювачі доочищувати її на швидких фільтрах доочистки з використанням цеоліту та активованого вугілля.



Під час зустрічі в.о. КП «Нікопольводоканал» Олександр Шепетько розповів про методи роботи із боржниками, які використовуються на підприємстві, способи оптимізації роботи контролерів, стимулювання праці на підприємстві та шляхи підвищення її ефективності. Обмін практичним досвідом під час візиту дозволив спроєктувати нові вектори розвитку для кожного із підприємств.