Українські фахівці галузі водного господарства відвідали міжнародну провідну виставку IFAT 2022 у Мюнхені, присвячену розвитку технологій з водопідготовки, водоочистки та утилізації відходів.

У рамках заходу делегація з України поділилася досвідом роботи підприємств водопровідно-каналізаційного господарства під час війни, обговорила шляхи відновлення постраждалої водної інфраструктури та подякувала європейським партнерам за підтримку.
За словами Олександра Шкіня, директора асоціації «Укрводоканалекологія», нищівні дії російських окупантів в багатьох областях України позбавили мільйонів жителів доступу до чистої питної води, а масштабні руйнування каналізаційних мереж призвели до поширення інфекційних захворювань та негативно впливають на екологічну ситуацію в країні.

«Наразі першочерговим завданням Асоціації «Укрводоканалекологія» стало відновлення водопостачання та водовідведення у населених пунктах зі зруйнованою інфраструктурою. Ми активно співпрацюємо з гуманітарними та благодійними організаціями для допомоги водоканалам та координації дій, зокрема з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста в Україні, ЮНІСЕФ, зарубіжними виробниками обладнання тощо. Щиро дякуємо німецьким колегам за допомогу та підтримку», – розповів Олександр Шкінь.


Директор сумського водоканалу Анатолій Сагач акцентував на важливості забезпечення підприємств водопровідно-каналізаційного господарства резервним обладнанням, технікою та устаткуванням.

«Підготуватися до війни неможливо, тому що війна приходить зненацька. В перші дні бойових дій сумський водоканал зіштовхнувся з рядом проблем. Зокрема, це брак автономних генераторів, який ми відчули під час неодноразових знеструмлень міста внаслідок ворожих артобстрілів. Важливим є також наявність спецтранспорту, який у разі надзвичайних ситуацій може здійснювати розвезення питної води населенню. Адже за умов відсутності централізованого водопостачання в першу чергу необхідно забезпечити підвезення води об’єктам соціальної інфраструктури, таким як лікарні. На сьогодні завдяки підтримці гуманітарних організацій та зарубіжних колег наше підприємство працює стабільно», – зазначив Анатолій Сагач під час свого виступу на 20-му Міжнародному симпозіумі Європейської водної асоціації.