Дедалі більше потепління клімату і зневоднення пророкують Україні екологи наступного року. За прогнозами вчених, вже за півстоліття Київ може опинитися у субтропіках, а найнижчою температурою взимку буде -5 градусів. А Житомирщина, до прикладу, може стати другою Сахарою.

Віктор Вегрунов, академік Національної академії аграрних наук України: “В Житомирській області за останні 24 роки кількість опадів зменшилась на 100 мл, а середньодобова температура збільшилась на 2,5 градуси. Як наслідок, річки практично обміліли”.

Андрій Нікітін, директор КП “Житомирводоканал”: “Житомирська область друга після Криму по маловодності, це помітно по офіційній статистиці, яку ми отримуємо від Держводагенства”.

Ці зміни почалися давно, — кажуть експерти. Але люди через своє недбальство та надмірне споживання цей процес пришвидшують в рази.

Тетяна Лампіка, еколог: “Фермери дуже часто нехтують прибережними захисними смугами і перегороджують дамбами, щоб забирати воду для поливу. Велика кількість пестицидів та агрохімікатів потрапляють до малих річок”.

У радянські часи водойми та болотисті місцевості аврально висушували. Тепер ґрунти доводиться максимально зрошувати. До того ж землі постійно розорюють та виснажують, від чого шириться степ та зменшуються родючі площі.

Віктор Вегрунов, академік Національної академії аграрних наук України: “Зона степу в Україні перемістилася на 200 км та захопила зону лісостепу. Це призвело до шаленого опустелювання території України”.

Ріки міліють, грунти втратили родючість майже вдвічі, адже вологи вкрай мало. В Україні майже щороку посуха. Працівники водоканалів кажуть, що зовсім скоро вода стане справжнім дефіцитом.

Андрій Нікітін, директор КП “Житомирводоканал”: “Якщо є вода у водосховищі Відсічне, то в людей в криницях вода також є, якщо ні — то немає. Але це не наша примха. Ми докладаємо максимум зусиль, аби забезпечити сталим водопостачанням жителів нашого міста. Нас цілком може очікувати така ж ситуація, яка наразі є в Криму”.

Над природою люди знущаються не перше десятиліття. Відтак і зупинити наслідки миттєво не вдасться.

Ілля Єременко, голова Української кліматичної мережі: “Клімат змінюється, тому що людство спалює викопне паливо. Навіть якщо ми негайно припинимо його спалювати, то ще впродовж 30 років клімат продовжуватиме теплішати за рахунок того, що ми спалили до цього моменту”.

За останні півстоліття середня температура в Україні зросла майже на 1,5 градуси. Цифра наче й не велика, але вона значною мірою вплинула на рослини та тварин. Причому, невідворотно.

Тетяна Лампіка, еколог: “Відбуваються зміни, які провокують цвітіння не в той період, це тварини, які взимку не можуть заснути, хоча повинні”.

Віктор Вегрунов, академік Національної академії аграрних наук України: “Ми рухаємось до того, що в нас не вирощуватимуться ні кукурудза, ні соняшники, ні пшениця. А будемо вирощувати ананаси та банани”.

Нетипові та раптові катаклізми теж прийдуть разом зі змінами клімату. Льодовики підіймаються катастрофічно швидко, рівень океану підіймається, відтак на планеті з’являться мільйони кліматичних біженців: одні втікатимуть від повені, інші — рятуватимуться від засухи. Взимку ми будемо менше використовувати енергоносіїв, водночас влітку ці гроші витрачатимемо на охолодження.

Ілля Єременко, голова Української кліматичної мережі: “Простий захід — це збільшувати кількість зелених насаджень та зберігати ті, які є. Влітку в затінках дерев температура на 1-2 градуси нижча. Знищувати зараз зелені насадження — це самогубство”.

В Європі вже підрахували, що сотні тисяч жителів помруть від змін клімату до 2070 року. Тож фахівці радять вживати необхідних заходів вже зараз, аби не допустити найгіршого сценарію. В іншому випадку, вже у недалекому майбутньому розпочнуться війни не за землі, а за воду.



Джерело:
https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1E4kPnBQW7kwTw1OX-dNww-JFZ6uvHvXxDaoJWL0GdaIidsLAOWAUsV8o&v=zwsqdGHMIaw&feature=youtu.be&ab_channel=24%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB