Більшість із нас не можуть уявити свого життя без вологих серветок: ними видаляють залишки макіяжу, витирають руки та відчищають забрудений одяг, підтирають немовлят. Але рідко хто з нас замислюється про те, що являє собою волога серветка і як поводитися із нею після використання.

    Вологі серветки схожі на папір, а тому більшість вважає, що це — папір, який можна викинути в унітаз. Натомість у виробництві вологих серветок використовують пластик, тому вони, на відміну від паперу, не розкладаються і забивають каналізації.

   Екологи стверджують, що такі серветки можуть розкладатися десятки років. 
У 2017 році у Лондоні брила жиру із олії, вологих серветок, підгузків та інших предметів гігієни вагою 130 тон заблокувала каналізацію. Аварійні служби протягом 9 тижнів проводили роботи з вилучення з каналізацї масивного шмату жиру і нечистот. Вологі серветки є причиною 93% випадків забитих каналізаційних труб у Британії.

    Українці також схильні використовувати унітаз як смітник, а тому у каналізаційних системах опиняється купа сміття, яка завдає їм неабиякої шкоди. Щодня у диспетчерську службу КП “Житомирводоканал” надходять звернення від мешканців з проханням прочистити каналізаційні мережі. За день наші аварійні служби ліквідовують від 10 до 30 таких засмічень. Кидаючи непотріб в унітаз, житомиряни стають жертвами власної безвідповідальності, адже через засмічення в трубах відбувається затоплення підвальних приміщень та вилив нечистот в оселі. 
Окрім того, через неправильне поводження з унітазом громадяни час від часу залишаються без води. Адже для того, щоб ретельно очистити мережу від сміття, потрібно вимкнути воду.

   Викидання всього, що трапляється під руку (зокрема й вологих серветок) в унітаз — шкідлива звичка, яка може зашкодити не лише вам, а й іншим людям та навколишньому середовищу.

   На світлині: фатберг — загусла маса, яка складається із жиру, вологих серветок та предметів особистої гігієни.