Кількість аварій на каналізаційних мережах збільшується з року в рік - це загальноукраїнська тенденція, і Житомир також не виняток.


24 жовтня на перехресті вул. Велика Бердичівська / вул. Гагаріна сталася аварійна ситуація на самопливному каналізаційному колекторі d500, внаслідок чого на дорожньому покритті утворилося провалля.

Основна причина — це газова (мікробіологічна) корозія, яка призводить до зношення верхівки труби. Цей колектор будувався ще у 80-х рр. минулого століття із залізобетону, термін експлуатації якого становить 20-25 років. 

Майже всі мережі каналізування будувалися ще за радянських часів, і основним матеріалом, який використовувався в будівництві, був залізобетон. Але не враховувалось, що залізобетон не підходить для зведення каналізаційних колекторів, адже каналізаційні стоки є дуже агресивним середовищем, і внаслідок дії газової корозії бетон стає крихким, сталева арматура іржавіє, труба втрачає міцність і руйнується.Унаслідок пошкодження колектора, стається не лише витік стоків, а й провалля в місцях руйнування.


Ліквідація наслідків таких аварійних ситуацій вимагає значних капіталовкладень та тривалої роботи, яка супроводжується відключенням водопостачання та перекриттям руху автотранспорту по пошкодженим ділянкам дороги.

Наразі бригади водоканалу вже розпочали роботи з ліквідації наслідків аварії. В роботах задіяно 5 одиниць техніки та 15 працівників.