Без загальнонаціональної Стратегії водно-каналізаційне господарство нашої країни не зможе розвиватись. Однак написати стратегію - це лише половина справи, необхідно неухильно, крок за кроком виконувати її.
 
Стратегія — це наша найголовніша дорожня карта на найближче десятиріччя і це потенційна можливість збільшення іноземних інвестицій у водопровідно-каналізаційну галузь України” - зазначає Андрій Нікітін.
 
В минулому році Світовий банк, як один із найбільших іноземних інвесторів водно-каналізаційної галузі нашої країни, розробив документ, який окреслює найважливіші теми, які повинні висвітлюватись в загальнонаціональній Стратегії. Найважливішим пунктом стала доступність централізованого водопостачання та водовідведення для мешканців сільської місцевості.
 
“Наша країна займає досить низьку та не розвинену позицію серед таких країн, як Албанія, Боснія, Хорватія, Косово, Молдова, Румунія по доступності водопровідної води та каналізування серед найбідніших верств населення. Особливо це стосується сільської місцевості. І якщо міста України каналізовані хоча б на 80%, то в сільській місцевості цей відсоток нижче 30”- каже директор КП "Житомирводоканал".
 
 
Світовий банк також зазначив, що якісне водопостачання неможливе без будівництва сучасних систем очистки води та водовідведення.
 
“Коли в радянські часи будувались системи очистки стічних вод, то не приділяли уваги виділенню 2-х найважливіших компонентів — фосфатів та азотів. Саме тому ці очисні споруди не здатні якісно очистити стоки від цих компонентів і саме тому необхідно будувати нові сучасні очисні споруди води та стічних вод, які відповідатимуть запитам сучасності”.
 
Не менш важливий фактор, який необхідно враховувати при написанні загальнонаціональної Стратегії, - подолання викликів у сфері обслуговування.
 
“Для того, аби нас цінували, ми повинні відповідати запитам споживачів, ми повинні забезпечувати захист їхніх прав” - переконаний директори водоканалу.
 
На думку Андрія Нікітіна, вдалося зробити великий прорив у сфері ціноутворення і досягнути гарних результатів:
 
“Ми чуємо та розуміємо один одного з нашим національним регулятором в питаннях тарифоутворення , ми не повинні на цьому зупинятись і рухатися далі. Важливим на думку Світового банку є зменшення рівня політичної залежності регуляторів та водоканалів”.
 
Незадовільний стан нашої екології також диктує свої умови, які не можна ігнорувати. Тому в Стратегії обов’язково повинно бути прописано, як реагувати на виклики, пов’язані з кліматичними змінами. В 2020 році багато водоканалів нашої країни потрапили в ситуацію критично низького рівня води в джерелах водопостачання через посуху. Тож екологічні фактори також необхідно враховувати при написанні Стратегії.
 
На думку Світового банку, впровадження довгострокових контрактів між власником та оператором надасть можливість якісніше долати виклики та реалізовувати проєкти.
 
Власник та водоканал спільно мають розробляти ефективний бізнес-план та виконувати його. Для продовження/непродовження контракту з директором водоканалу має бути лише один критерій — ефективність та якість менеджменту водоканалу” - переконаний Андрій Нікітін.