22 листопада у рамках Всеукраїнської акції «Стоп фосфати» відбувся круглий стіл, на якому екологи, науковці, державні службовці, екологи, громадські діячі обговорювали проблему привернення уваги громадськості до екологічних проблем, пов’язаних з використанням фосфатовмісних мийних засобів, та шляхи їх вирішення.

За останні 5 років спостерігається катастрофічна ситуація з цвітінням водойм, від якого страждає вся Україна. Головною причиною загрозливої ситцації, яка склалася, є фосфати, від яких застарілі очисні споруди водоканалів не здатні очистити стоки.

Директор КП “Житомирводоканал” Андрій Нікітін, який взяв участь у заході, у своїй доповіді проаналізував різні аспекти цієї проблеми. Він наголосив на тому, що значно більшою проблемою, ніж наявність фосфатів у мийних засобах побутового призначення, є уміст величезної кількості фосфатів у засобах промислового призначення, які на сьогоднішній день ніхто не контролює:

Наприклад, коли харчовому промисловому підприємству необхідно відмивати свої засоби виробництва після певної кількості днів експлуатації, воно часто не опікується тим, що скидає у систему водовідведення міста. Неконтрольовано використовують мийні засоби і автомийки”.

У своєму виступі Андрій Нікітін наголосив на тому, що у зв’язку із існуванням гострої проблеми понаднормативних забруднень стічних вод, дуже прогресивним заходом є запровадження правил приймання стічних вод, завдяки яким водоканали мають можливість виставляти додаткові нарахування підприємствам, що скидають у каналізаційну мережу міста стічні води із підвищеною концентрацією шкідливих речовин у них, та водночас змушувати суб’єкти господарювання будувати власні очисні споруди. Ці правила впливають на свідомість підприємців і їх відношення до того, що вони скидають у каналізаційні мережі.

До проблеми скидів понаднормативних забруднень додається проблема нелегального контрабандного ввезення фосфатовмісних мийних засобів на територію України та, відповідно, проблема неконтрольованого їх використання, а тому, якщо ми хочемо захистити наші водойми, — маємо відновити лад на митниці.

Як директор водоканалу і член Асоціації “Укрводоканалекологія” у своїй доповіді директор житомирського водоканалу наголосив на тому, що мінімізувати проблему впливу неякісних стічних вод на наші водойми, дозволить якісна реконструкція очисних споруд каналізації у наших містах:

У нашій країні є ДержСанПін, за яким концентрація фосфатів у стічних водах після очищення має складати не більше як 3,5 мг на 1 л, натомість європейська директива регламентує не більше 1 мг на 1 л. Ті, хто вже зараз реконструюють очисні споруди каналізації, послаблюють себе перед можливою гармонізацією українських директив з європейськими, українських правил з європейськими директивами. Очисні споруди каналізації у Житомирі коштують, до прикладу, 400 млн грн. Виконувати проект за українськими нормативами, які діють на сьогоднішній день, — не зовсім правильно, бо якщо завтра, українські нормативи будуть гармонізовані з європейськими, то доведеться знову вкладати в реконструкцію очисних споруд, а це ще сотні мільйонів гривень. Тому, проектуючи нові очисні споруди, ми маємо опиратися на європейські нормативи, згідно з якими має бути зведена до мінімуму концентрація фосфатів у очищеній воді. Прикладом для цього є житомирський водоканал, який не будує свої очисні споруди за українськими стандартами, а будує за найвимогливішим німецьким стандартом ATV-DVWK-A131, що регламентує не лише кількість фосфатів та інших забруднюючих речовин, яка має бути на виході, а увесь процес очищення: від того, як і чим саме ми маємо очищати стоки, до того, як на кожному етапі очищення зменшити наявність фосфатів у них”.

За результатами круглого столу буде направлено петицію Президенту України та звернення до Верховної Ради з проханням підтримати законодавчі ініціативи щодо заборони фосфатів у миючих засобах.