Сьогодні спробуємо розібратися із болючою темою – нарахуваннями, які здійснюються на основі показників комерційного вузла обліку.

У 2017 році вступив в дію Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» і відтоді ми наполегливо роз’яснювали вам, чому так важливо встановлювати лічильники.

Наразі 83% наших абонентів сплачують за послуги відповідно до показників лічильників, а 17% - відповідно до чинних документів, які регламентують розподіл спожитих послуг між споживачами, які проживають у багатоквартирному будинку.

В основі такого розподілу – показники вузла комерційного обліку (ВКО). ВКО – лічильник, встановлений у багатоповерховому будинку, який фіксує обсяг води, спожитий усіма мешканцями цього будинку.

Відповідно до чинних нормативно-правових документів розподіл послуг між споживачами здійснюється за такою схемою: від показників загальнобудинкового лічильника віднімається сума показників квартирних лічильників, а різниця розподіляється між абонентами, у квартирах яких не встановлено лічильник.

Якщо ВКО показує, що будинок спожив 400 м3 води – то водоканал має отримати кошти за 400 м3 води, за усю воду, яку використали мешканці будинку. Раніше небаланс повинен був включатися до витрат водоканалів, але «Закону про комерційний облік» поклав відповідальність за небаланс безпосередньо на мешканців будинку, які володіють спільною власністю і мають нести за неї відповідальність самостійно.

То де ж дівається вода в будинку – ось та різниця між показниками загальнобудинкового та суми показників усіх квартирних лічильників:
  1. Втрати води у внутрішньобудинкових мережах, за стан яких відповідає Ваша керуюча компанія.
  2. У лічильниках Ваших сусідів, які не передають показники невчасно або у повному обсязі.
  3. У неповірених лічильниках: несправний лічильник може показувати як більше, так і менше реального споживання.
  4. Четверта причина – крадіжки. Деякі споживачі використовують різні механізми для зупинки обліку води на лічильнику, або ж набирають ємності, пускаючи воду по краплині.
Ми чудово розуміємо людей, які не хочуть сплачувати зайві кошти через збіг несприятливих факторів. Саме тому ми вкотре звертаємося до вас із проханням: встановлюйте лічильники і сплачуйте винятково за їх показниками!