В соціальних мережах можна побачити багато коментарів невдоволених роботою Житомирводоканалу користувачів. Серед основних причин обурення містян: часті відключення водопостачання, недостатній тиск у крані та коричневий відтінок води.

Журнал Житомира провів розслідування та дізнався, чи є Житомирводоканал єдиним у своїй проблемі.

Проблеми водоканалів сусідніх міст

Рівнеоблводоканал

Відвідавши у соціальних мережах сторінку Рівнеоблводоканалу, можна подумати, що то сторінка рідного житомирського водоканалу, адже пости майже ідентичні:

«Сьогодні, 16 жовтня, з 10.00 через пошкодження водопроводу тимчасово відсутнє водопостачання в одному будинку на вул.В. Чорновола», — йдеться в останньому повідомленні.

15 жовтня деякі мешканці Рівного також опинились без води. За день до цього на сторінці водоканалу також міститься інформація про відключення водопостачання одразу на кількох вулицях. 

Причиною відключення є пошкодження мережі водопроводу.



З 6.10 по 12.10 у Рівному проводились аварійні роботи, через що ряд будинків лишився без води.


Фото: скриншот Рівнеоблводоканал

Певно, рівняни не настільки гарячі, як житомиряни, тому що невдоволених коментарів під цими постами взагалі немає.


Вінницяоблводоканал

Ті ж самі проблеми можна зустріти й у Вінниці. 

«Якщо ви хотіли викупати свого домашнього улюбленця, то радимо зробити це сьогодні . Особливо вінничанам, які мешкають в мікрорайонах Академічний, Поділля, смт Агрономічне. Адже завтра готуємося до похолодання й відсутності води з 10 год 16 жовтня до 09.00 год 17 жовтня (вівторок)», — йдеться в одному з повідомлень Вінницяоблканалу.

«Поділля, Академічний, Агрономічне, Сабарів та ще чимало адрес у Вінниці залишаться на добу без води в понеділок, 16 жовтня. Тимчасове обмеження водопостачання відбудеться з 10 год 16 жовтня до 09.00 год 17 жовтня (вівторок)», — пише пресслужба водоканалу за день до цього.

Низький тиск подачі води у Вінниці також не є рідкістю. До прикладу, 6 жовтня у місті була зупинена головна водопровідна станція, через ще відбулось значне зниження тиску води.

Ще однією проблемою для вінницького водоканалу є жорсткість води, білий осад та накип. Вінницький водоканал, як і житомирський, отримує воду із поверхневих вод річки. Там це Південний Буг. Отож, комунальникам Вінницяоблводоканал також доводиться зіштовхуватись із проблемою очищення води.

Попри те, що повідомлення про відсутність води чи зниження тиску у Вінниці є доволі частими, із коментарів стає очевидним, що вінничани з розумінням ставивляться до різних обставин та поважають роботу комунальників.


Фото: скриншот Вінницяоблводоканал

 


Київводоканал

Зі сторінки столичного водоканалу у соціальних мережах стає зрозуміло, що про можливі ремонтні роботи, відключення води та аварії водопроводу киян не повідомляють. Натомість там можна побачити багато коментарів невдоволених користувачів.

«Свої функції Київводоканал не виконує, не замовляйте нічого, що стосується повірок, заміни лічильників. З 2 жовтня був проплачений рахунок, майстер, який подзвонив 5 жовтня після 18:00 і домовились на 10 або 11, не прийшов…Гроші Київводоканал може повертати протягом трьох місяців», — пише одна з користувачок.

«В Шевченківському районі вода жахлива», — зазначає киянка Ніна.

«У всіх інших теж», — відповідає їй інший містянин.

«Поверніть підприємство місту! Найнижча заробітна плата в слюсарів, інженерів по всім комунальним підприємствам столиці і обвинувачення просто так не даються ..напевно не поділилися ось і все», — наголошує Олексій.

«Київводоканал безперебійно, самотужки забезпечував водою мешканців міста. Ремонтні бригади працювали під дощем, під снігом, під обстрілами. Навіть у фейсбуці розмістили і бачила як ремонтникам довелося "воювати" за трубу, бо бджоли чи оси окупували. Хтось відчув нестерпні перебої з водою? Мабуть ні мешканці міста, ні служби надзвичайних ситуацій, (у них потреба води для гасіння пожежі) а пожеж було доволі багато від бомбардувань», —стає на захист водоканалу Любов.


Фото: Київводоканал

Чому в Україні такі проблеми із водопроводом та водопостачанням 

У Житомирводоканалі кажуть, що на якість води з-під крана впливає три основних фактори: річка, стан водопровідних мереж, матеріальне забезпечення галузі.

«Стан річки Тетерів — глобальна проблема, вирішення якої потребує спільних зусиль влади та містян. За деякими показниками вода у річці Тетерів має найвищий, четвертий, клас забруднення. Житомирводоканалу доводиться очищати воду оснащенням, яке розраховане на другий клас забруднення. Транспортується вода по зношених мережах, які постійно «вистрілюють» вторинним забрудненням», — каже представниця пресцентру КП Житомирводоканал Сніжана.

Ця ситуація не є типовим житомирським феноменом. Це загальноукраїнська проблема усіх водоканалів, джерелами водозабору яких є забруднені річки. Сусідня Вінниця має ідентичну проблему. Джерелом водопостачання там є річка Південний Буг, яка забруднена там само, як і Тетерів.

Цього року представники Вінницяоблводоканал зняли цілий цикл відеороликів про фактори, які впливають на якість води у річках та крані. 

«В обох містах очисні споруди води та каналізації, абсолютна більшість водопровідних мереж - родом із Радянського Союзу. У Житомирі 526 км водопровідних мереж, 60% яких характеризуються як зношені або аварійні. Заміна 1 км зношених магістральних водогонів коштує близько 1 млн доларів, модернізація станції очистки води - десятки мільйонів доларів», — наголошує пані Сніжана.


Фото: Житомирводоканал

В цьому випадку основною проблемою є матеріальне становище галузі. Абсолютно усі водоканали країни живуть за тарифами, встановленими до війни, а це означає, що вони мали б купувати реагенти, паливно-мастильні матеріали, трубопроводи, засувки, електроенергію за довоєнними цінами.

Проте, ціни на усі ці позиції зросли, а тариф лишився незмінним, а тому і так злиденні водоканали нині терплять страшенні збитки, адже тариф не покриває від 40% до 60% витрат на виготовлення, транспортування води та відведення і очистку стоків.

Держава та суспільство із нетерпінням чекають від водоканалів підвищення якості води, але для модернізації підприємств та підвищення ефективності робочих процесів не розроблено жодних механізмів.

За словами працівників, українські водоканали на межі виживання. Особливо болісно вони сприймають порівняння вітчизняних водоканалів із європейськими.

«У тарифах європейських водоканалів закладено 30-60% на модернізацію, тобто постійне оновлення мереж, станцій. Українським же не вистачає 40-60%, аби «відбити» собівартість послуги, про інвестиційну складову в умовах війни взагалі не йдеться. І це не бідкання, це мова цифр і фактів», — наголошує представниця пресцентру КП Житомирводоканал.

Через низький рівень фінансування та високий рівень заборгованості користувачів Житомирводоканал наразі не має змоги погасити борги за електроенергію. Це загрожує арештами рахунків підприємств і ставить під загрозу не просто якість послуг, а й стабільність водопостачання.

Якби Житомирводоканал мав достатньо фінансування, працівники могли б працювати на випередження, ремонтувати «найслабші» місця водопроводу перед тим, як вони себе проявлять, а не після пориву. Тоді б у місті рідше відключали водопостачання, а тиск води був би стабільніший. 

«Аварійність - це те, з чим ми працюємо щодня, але при цьому навчилися працювати так, щоб незручності для абонентів були мінімальними. 7 днів на тиждень наші працівники, як і співробітники інших водоканалів, виконують однаково рутинні роботи - ліквідовують пориви на водопровідних мережах. У 98% таких випадків фахівці виконують ці роботи протягом кількох годин одного дня. Рідше аварію доводиться ліквідувати більше доби», — наголошує Сніжана.

За попередні роки у Житомирі було замінено близько тисячі засувок водопроводу, завдяки чому сьогодні під час аварії на водогоні вдається максимально локалізувати проблему, не позбавляючи води цілі райони.


Фото: Житомирводоканал

Що можуть зробити житомиряни

Нерідко трапляються випадки, коли на одній вулиці у різних будинках різна якість води. Головним чином це може бути повʼязано зі строком служби водопровідної системи будинку. Представниця пресслужби Житомирводоканалу наголошує, що у будинках, де мешканці оновили стояк води, з найменшою ймовірністю буде коричнева вода чи низький тиск.

«Внутрішньобудинкові мережі - відповідальність будинку. Трубопроводи всередині будинку "заростають" за десятиліття експлуатації, унаслідок чого зменшується тиск подачі води. Замінивши їх, можна вирішити і проблему зниженого тиску, і проблему вторинного забруднення води», — наголошує пані Сніжана.

До будинку вода може доставлятися в нормальному стані, а вже у водопроводі будинку вона забруднюється, знижується тиск тощо.

Також житомирянам слід повідомляти про проведення різноманітних ремонтів водопроводу, адже це також нерідко стає причиною відсутності води у будинку чи навіть декількох. Щоб уникнути таких проблем ОСББ варто попереджати Житомирводоканал, який проінформує населення та допоможе уникнути негативних наслідків у разі потреби.


Фото: Житомирводоканал

Джерело: Журнал Житомира