Рівно 9 років тому у Житомирі почала працювати гіпохлоритна станція. На території ВНС-ІІ підйому КП «Житомирводоканал» було проведено капітальний ремонт приміщення старої хлораторної, а на місці старого демонтованого технологічно застарілого обладнання встановлено енергоекономічне устаткування із виготовлення дезінфікуючого продукту – розчину гіпохлориту натрію.

Фахівці цеху водоводу та провідні спеціалісти водоканалу оперативно та професійно виконали монтаж, пусконалагоджувальні роботи та запуск власного “міні-заводи”, який забезпечує дезінфікуючим реагентом найбільшу насосну станцію міста, котра постачає воду 235 тисячам абонентів.

Впровадження новітнього обладнання з водоочистки, крім економії коштів, дало змогу вирішити питання безпеки населення міста. Адже введення його в експлуатацію дало змогу відмовитися від використання рідкого хлору на ВНС ІІ підйому та зберігання на території підприємства, що потребує особливих заходів безпеки. Відтоді насосну станцію ІІ підйому КП «Житомирводоканал» виключено з переліку об’єктів підвищеної небезпеки.



Гіпохлорит натрію — дезінфікуючий продукт, безпечний у використанні. Він утворює менше побічних продуктів хлорування у воді, ніж хлор. Сировиною для його виготовлення є сіль, яку розчиняють у пом’якшеній воді до певної температури, після чого через розчин пропускають електричну напругу. Результатом електролізу є гіпохлорит натрію, який акумулюється у спеціальних ємностях для зберігання, та водень, котрий вивільнюється в атмосферу.

Виробництво гіпохлориту натрію є абсолютно безпечним і для людей, і для довкілля. Лінія максимально автоматизована.



Гіпохлорит натрію власного виробництва є значно оптимальнішим продуктом, ніж закуплений, за показниками: “окислювальна здатність”, “концентрованість”, “якість”.

Устаткування з виробництва гіпохлориту дозволило підприємству не лише уникнути залежності від виробника, а й заощаджувати кошти на знезаражуванні води.