В основі успіху - праця, рішучість, хороше планування і наполегливість. Ці складові дозволяють нам з року в рік змінюватися, рухатися вперед і розвиватися. Хочемо поділитися із вами нашими планами на 2021 рік, який обіцяє обов'язково буде продуктивним для нас!

Будівництво напірного каналізаційного к
олектору

Один із наймасштабніших і найважливіших проєктів у 2021 році — будівництво напірного колектору протяжністю 5,5 км між очисними спорудами каналізації та ГКНС. Це дозволить нам безпечно транспортувати стічні води з усього міста до очисних споруд. Через те, що функціонуючий нині колектор протягом 40 років транспортує агресивні стоки, він перебуває в аварійному стані. Для екологічного благополуччя міста нам вкрай необхідно реалізувати цей проєкт якомога швидше.

Будівництво напірного колектору великого діаметру (d-1000 мм), дозволить нам перекачувати стоки на одну станцію очищення. Таким чином, у 2022 році ми нарешті матимемо змогу закрити очисні споруди каналізації-1, які знаходяться в межах нашого міста. Відтоді усі нечистоти транспортуватимуться на нову станцію очищення стоків, яка наразі зводиться на вул. Промисловій 1, на значній віддалі від домоволодінь житомирян. Ми матимемо від цього екологічний і економічний ефект.

Головна каналізаційна насосна станція Житомира

У 2021 році ми повністю реконструюємо головну каналізаційну насосну станцію міста. Команда КП “Житомирводоканал”, консультантів та підрядників зробила все, щоб отримати великий грант, — безкоштовне фінансування у розмірі 3 млн євро для реконструкції ГКНС. Наразі 40-річний об’єкт перебуває у вкрай важкому стані і у випадку його зупинки місто лишиться і без водопостачання, і без водовідведення. За масштабами цей проєкт менш грандіозний, ніж будівництво очисних споруд води та каналізації, а ось за важкістю — складніший. ГКНС — це місце скупчення усіх стоків міста, надходження яких, з одного боку, зупинити неможливо, але, з іншого, це необхідно зробити для того, щоб замінити решітки та почистити приймальний резервуар. Під час реалізації цього проєкту буде задіяна велика кількість потужної спеціалізованої техніки та висококваліфікованих спеціалістів. Ми приділимо максимальну увагу безпеці людей, які працюватимуть на цьому об’єкті, адже їхня робота пов’язана з великими ризиками. У ході модернізації ГКНС ми змушені будемо перекрити водовідведення і перекачати стоки одразу в колектори насосної станції.

Під час реконструкції буде замінено усе основне технологічне обладнання — 6 насосних агрегатів, старі колектори, встановлено частотні перетворювачі та лічильники стоків, система дистанційного керування об’єктом, споруджено нові трансформаторні. Перед приймальним резервуаром будуть змонтовані решітки, які затримуватимуть сміття, що потрапляє у наші каналізаційні стоки, — це дозволить убезпечити насос. Ми уже отримали майже усе обладнання для цього об'єкту. ГКНС — найважливіший об’єкт 2021 року. За планом станція повинна бути введена в експлуатацію навесні 2021 року.


 

Водопровідна насосна станція (ВНС)

ВНС, як і ГКНС міста Житомира, — це найбільші станції у нашій області. Наразі ми активно модернізуємо цей об’єкт: минулого року на ньому було встановлено 4 нові потужні насосні агрегати. Цьогоріч ми плануємо закінчити реконструкцію ВНСбуде замінено технологічне обладнання, автоматизовано процеси, проведено повну реконструкцію будівлі. Модернізація насосної станції дасть змогу уникнути зупинок та пусків агрегатів, дозволить суттєво зменшити енергоспоживання та забезпечить стабільний гідравлічний режим водопровідної системи.

 

Водопровідні мережі

У 2019 — 2020 рр ми реконструювали у місті 3 магістральні трубопроводи. Завдяки реконструкції південного магістрального трубопроводу, ми зменшили подачу води на 10 тис м3 на добу. У 2021 році у рамках проєкту “Розвиток міської інфраструктури — 2” ми повинні розпочати та закінчити прокладання трубопроводу (d-1200 мм), який тягнеться від насосної станції 2-го підйому до вул. Домбровського. Загальна протяжність ділянки, яка підлягає реконструкції, — 2 км. Слабким місцем цієї ділянки є раструбні бетонні з’єднання, які протікають, тому під час будь яких гідравлічних змін системи на трубопроводі можуть виникати великі пориви, що зумовлюватиме значні втрати води. Після реконструкції зменшаться втрати води.

Також у 2021 році ми плануємо завершити реконструкцію трьох дюкерних переходів.



Заходи зі зменшення викликів, пов'язаних із маловодністю, та інсталяція нового насосного агрегата

Вже навесні 2021 року ми побачимо, яку кількість води з нижнього б’єфу ми зможемо перекачувати завдяки новому насосному обладнанню. На сьогодні рівень води в нашому акумулюючому водосховищі нижчий, ніж в цей самий період тогоріч. Тому в умовах існуючого дефіциту води маємо шукати шляхи виходу із водної кризи.

Разом з цим маємо системно працювати над зменшенням втрат води, розробляти відповідну стратегію. Цьогоріч ми плануємо працювати із продуктом компанії Ютіліс — це зйомки з космосу супутником поривів на трубопроводах, яких ми не бачимо: супутник запускає хвилю, яка проникає на глибину до 5 м в ґрунт і “бачить” контакт рідини з цим грунтом. Накладаючи на це фото мапу наших мереж, ми можемо якісно ідентифікувати місця системних витоків. Наш водоканал першим в Україні розпочне користуватися цим програмним продуктом, що дозволить нам суттєво зменшити втрати води.


Покращення якості води за рахунок активованого вугілля

Важливим і для нашого підприємства, і для населення є питання покращення якості питної води. Цьогоріч у тарифі закладено кошти на використання активованого вугілля у процесі водопідготовки. Завдяки його використанню ми зможемо видалити з нашої води додаткові забруднення, з якими не справляються наші очисні споруди, а також повністю прибрати неприємний запах та присмак води. Завантажувати у фільтри активоване вугілля ми розпочнемо із середини весни.


Диспетчеризація насосних станцій

Рухаючись у напрямку розвитку, ми замінюємо ручне управління на автоматизацію. У 2021 році ми плануємо обладнати більшість наших насосних станцій системою автоматичного керування та диспетчеризовані. Цей проєкт ми реалізовуємо разом з компанією SIEMENS. Його окупність становить трохи більше року. Реалізація проєкту дасть суттєвий економічний ефект — дозволить нам заощадити кошти, які ми зможемо спрямувати на інші проєкти з модернізації підприємтсва.

Цьогоріч ми також повністю реконструюємо підвищувально-насосну станцію на вул. Ціолковського.

 

Спеціалізована техніка

У 2021 році ми оновимо спеціалізовану техніку: підприємство уже придбало каналопромивну машину, на черзі — купівля нового мулососу. У нашому місті є велика проблема — через низьку культуру користування каналізацією маємо велику кількість каналізаційних заторів. Нова техніка дозволить нам виконувати більші об’єми роботи і водночас робити це більш якісно.

 

Внутрішня діджиталізація підприємства

Цього року ми зробимо акцент на внутрішній діджиталізації підприємства — маємо на меті зменшити кількість паперових “операцій” і розширити функціональні особливості кабінету для юридичних осіб, що дозволить нам відмовитись від паперових взаємовідносин із ними.